Arkitektur som sådan följer inte trender på samma sätt som exempelvis mode- eller...
SVART GÄRDSGÅRD LYFTER HELHETSINTRYCKET
BearPeak är ett Årebaserat företag som exploaterar och bygger fastigheter för att skapa genuina fjällboenden. De jobbar ofta i de bästa lägena och ställer alltid höga krav på såväl kvalité som design och funktion. Vi har intervjuat Martina Szamer, projektledare på BearPeak som till en familj byggt detta fritidshus i Åre, ett gediget och modernt timmerhus där en svarttjärad gärdsgård blev valet som staket. Möjligheten att skapa en känsla av harmoni mellan fastighet och omgivning avgjorde deras val av staket i detta projekt.
- Fastigheten är vackert belägen i direkt anslutning till liftsystemet och är ett viktigt uppdrag för oss, berättar Martina Szamer på BearPeak. Huset är specialbeställt av kunden, ritat och framtaget tillsammans med Årearkitekten Håkan Nilsson, Pentagon Arkitekt. Jag har sett så många staket som sänker helhetsintrycket av ett hus istället för att lyfta det och vi var måna om att pricka helt rätt, vi kände att huset förtjänade ett speciellt staket. Den svarta gärdsgården blev kronan på verket och lyfte verkligen fastigheten här, fortsätter Martina.
Olika staket har olika fördelar och när terrängen är brant sluttande eller kuperad har gärdsgården fördelar genom att det går att följa markens variation på ett bra sätt och göra olika anpassningar.
- Eftersom den här tomten är väldigt kuperad krävdes en följsamhet i staketet och det såg vi skulle kunna gå att lösa med gärdsgård. När vi började att titta på obehandlad, alltså träfärgad gärdsgård var jag först lite tveksam. Men när jag på Jämtgärsgårds hemsida såg att det gick att få en svart gärdesgård kändes det helt rätt. Vi ville få staketet att harmoniera med huset så gärdsgårdens följsamhet med marken och möjligheten att få den svart var det avgörande i valet för oss, berättar Martina.
BearPeak vill i sina projekt skapa en känsla av närhet till naturen både invändigt och utvändigt och det är självklart att använda sig av naturliga material. Själva huset timrades för hand, ett gediget hantverk som de även ville att staketet skulle möta upp mot.
- Det var häftigt att se gärdsgården växa fram träslana för träslana, liksom våra hus timras stock för stock, berättar Martina Szamer. Ett tag var jag fundersam på om att man skulle känna sig intryckt i staketet från vardagsrummet men gärdsgård tillförde även där, det är en nätt markering som släpper in både ljuset och naturen på ett vackert sätt, säger Martina.
Sträckning, vinklar och öppningar faller sig ibland naturligt och behöver andra gånger få växa fram. På denna fastighet blev den en kreativ lösning av staketets sträckning för att markera fastighetsgränsen och samtidigt rama in. Öppningen mot gården och huvudentrén markerades för att ha ett tydligt men luftigt välkomnande. En ytterligare, något nättare öppning behövdes mot en cykel- och gångväg som vintertid är skidled för att ta sig till backen.
- Att landa rätt lösning kändes tryggt med Jämtgärsgård. Vi gick runt på tomten en hel del och diskuterade önskemål och lösningar. Med deras expertis landade vi bra både i offertläget inför jobbet och när det väl var igång då byggarna kom med sina tankar och förslag på detaljer, berättar Martina.
- För oss på BearPeak är det viktigt att underleverantörer och samarbetspartners har ett engagemang och liksom vi tänker på slutresultatet för kunden, säger Martina. Det kände vi verkligen med Jämtgärsgård och jag kunde faktiskt inte föreställa mig att det kunde bli så här bra. Staketet känns så självklart - det tillhör huset! Vår kund är väldigt nöjd och vi har redan fått positiv feedback från både andra hantverkare och grannar i området vilket känns roligt, avslutar hon.
Foto: Andreas Ljungqvist
KOMMENTERA