Vad som är viktigt i valet av staket skiljer sig ordentligt åt. Olika syften eller olika behov är...
SNICKAREN PESHWARS RESA FRÅN SYRIEN TILL OSS PÅ JÄMTGÄRSGÅRD
Peshwar Omar är möbelsnickaren från Syrien, som började arbeta hos Jämtgärsgård 2018, då 26 år gammal. Han bor idag med sin fru och deras tre barn i Svenstavik där familjen landat tryggt, efter en brokig och otrygg tid många år innan det. Eftersom vi verkar i ett glesbefolkat län och har behov av kvalificerad arbetskraft känns det fantastiskt att vi hittade varandra, Peshwar som person och Jämtgärsgård som företag. I vår verkstad arbetar snickarkollegorna David och Peshwar fint tillsammans, i denna blogg lyfter vi deras teamwork och Peshwars resa till att landa hos oss.
- Peshwar bidrar verkligen till oss som företag genom sin gedigna yrkesskicklighet, berättar Susanne Wilhelmsson, delägare i Jämtgärsgård. Jag tycker att det är viktigt att vi ser varandras förmågor som tillgångar oavsett ursprung eller landsgränser och att vi som arbetsgivare öppnade dörren för det har varit värdefullt för alla inblandade. Peshwar var självklar för anställning efter sin praktik hos oss och är idag en viktig kugge i vår verksamhet, fortsätter Susanne.
I Syrien arbetade Peshwar som möbelsnickare och drev från 2010 sitt eget företag. Snickeriet i staden Qamishli i norra Syrien var en skapande verkstad där han producerade möbler och inredning genom hela kedjan från ritning och konstruktion till snickeri och målning. Inbördeskriget som bröt ut 2011 gjorde landet instabilt, oroligheterna ökade och bidrog bland annat till att elen försvann allt oftare. Det blev till slut omöjligt att bo kvar. Verkstaden bommades igen med maskiner och allt, 2012 migrerade Peshwar med två av sina bröder till Irak. Peshwar fortsatte sitt snickeri-arbete för ett företag i Kurdistandelen av Irak och bodde där under ca fyra år.
- Min verkstad är i huset jag bodde med pappa, mamma och mina bröder, berättar Peshwar. I början då vi andra flyttade bodde pappa kvar för att vakta huset men till slut var även han tvungen att lämna. Han svetsade igen fönster och dörrar. Vårt hus plundrades men verkstaden fick vara. Just nu bor en arabisk familj i vårt hus och trots allt känns det bra, att någon finns på plats, fortsätter Peshwar.
Peshwars blivande fru Jelan har även hon ursprung i Syrien, de separerades åt och hon bodde under en tid med sin familj i Libanon. Paret sammanstrålade i Syrien för att gifta sig och fick därefter sitt första barn, en dotter. Situationen som statslösa blev ohållbar och till slut bestämde sig Peshwar och en av hans bröder att fly med sina familjer. Peshwar, hans fru och dotter påbörjar flykten från Irak till Europa tillsammans med hans bror, gravida fru och deras två barn.
- På båtresan från Turkiet till Grekland var vi 38 personer i en liten båt, berättar Peshwar. Vi stoppades av Grekiska myndighetspersoner ute på havet, delvis maskerade, de tog båtmotorn, slängde den i havet och bogserade tillbaka oss till turkiskt vatten. Där fick vi sitta, 38personer i en liten gummibåt utan vare sig åror eller båtmotor mitt ute på havet. Den andra resan, med större båt, gick däremot smärtfritt och tog endast en timme att komma in i Grekland.
Hela resan från Irak till Sverige tog 18 dagar. Sällskapet åkte båt, buss, tåg och gick om vartannat. Från Irak till Turkiet, via bland annat Grekland, Kroatien, Rumänien, Tyskland för att slutligen komma fram till Sverige. Året var 2015 och den yngsta dottern var då 7 månader. I Sverige togs de från Malmö, via Gävle till Åre där de placerades på en flyktingförläggning. Under tiden den lilla familjen bodde i Åre föddes den andra dottern och några år senare även en son. Peshwar tog upp arbetet med hantverk, han ville göra nytta och sökte upp en praktikplats där han jobbade i 1,5 år.
- Efter en flytt ytterligare, till Åsarna fick vi en lägenhet i Svenstavik och flyttade hit 2017, berättar Peshwar. Vi trivs bra här, jag tycker inte om att bo i en storstad, vi trivs bra på en liten ort. Här finns förskola, skola och det praktiska som behövs. Genom Arbetsförmedlingen fick jag möjlighet till praktik hos Jämtgärsgård, jag sa direkt att jag ville hitta ett jobb och helst ville jobba 100%.
- Första känslan när ledningen berättade att en praktikant från Syren skulle komma, var min spontana tanke var ”har vi tid att lära upp någon” och så klart funderingar över hur det skulle gå med språket, berättar David Svensson, snickare på Jämtgärsgård. Men det märktes direkt vad Peshwar kunde, så klart var språket en utmaning men det har fungerat bra. Han lärde sig snabbt och kan till och med Jämska nu, skrattar David. Med hans inställning och kunnande kändes det självklart att han skulle få jobb hos oss, fortsätter han.
Idag arbetar Peshwar med att tillverka trägrindar i snickeriet, målar och smider grindbeslag, sådant som David tidigare varit ensam om att göra. De förädlar även råvara till gärdsgårdar och bygger gärdsgårdar på planka som levereras ut till vissa uppdrag eller används på mässor och event. Just smidet var något Peshwar inte hade gjort tidigare, men var nyfiken på att lära sig. Här har David har visat och har lärt upp inom de olika momenten. Från bådas håll kommer många bra idéer och kollegorna lär av varandra hela tiden.
- Förutom språket som helhet har jag fått träna på språket kopplat till hantverket och där har David guidat mig bra, berättar Peshwar. Vi passar bra ihop och trivs tillsammans, jag tycker om vårt teamwork, säger Peshwar.
- Ja, och vi förstår varandra bra, nästan bara genom att titta på varandra numera, fyller David i. Peshwar är lättsam och glad, vi har en fin arbetsrelation, säger David.
Till andra företag som funderar över att ta emot praktikanter, särskilt nyanlända, säger David - Ha modet att prova!
- Ha modet att prova! Praktik och provanställning är att bra sätt att ta vara på kompetens och möjlighet till integration genom arbetslivet, säger David. Något som kan vara viktigt är kanske att ta en person i taget på en plats, för att ge den enskilde chansen att både visa sina förmågor och att visa att man tar chansen eller inte, fortsätter David.
Kollegorna och snickarna David och Peshwar.
David har varit med Jämtgärsgård som företag sedan starten 1996 och oftast själv i snickeriet. Ur företagets perspektiv har det varit avgörande att få ytterligare en kunnig snickare, för att dels kunna växla upp arbetet, dels vara mindre sårbara. I och med Peshwar har vi nu två fantastiska snickare. Vi hoppas att Jämtland ska bidra till familjens trygghet under lång tid framöver. Vi är tacksamma att vi får ha Peshwar hos oss och är måna om att ha honom kvar, länge.
Kuriosa för dig som inte känner till våra trakter eller valt att bo djupt inne i de Norrländska skogarna vill vi måla upp de geografiska förutsättningarna. Jämtgärsgård har sitt hjärta och sin utgångspunkt i den lilla byn Sandnäset 30 minuter från närmsta Europaväg. Närmsta tätort är Svenstavik med ca 1000 innevånare och Bergskommun har en befolkningstäthet på 1 invånare per kvadrat-kilometer. Det är en kommun som man väljer att bo och leva i, oavsett om det gäller att stanna kvar, flytta ”hem” eller flytta hit.
Med reservation för eventuella feltolkningar under intervju och textbearbetning av Sara Carlemår.
KOMMENTERA