Hoppa till innehåll
Alla inlägg

RÅVARAN TILL VÅRA GÄRDSGÅRDAR HUGGS VINTERTID AV EN ANLEDNING

Bland snötäckta granar och i knarrande kyla huggs virket till våra gärdsgårdar – med stor noggrannhet och respekt för både skog och tradition. I denna artikel vill vi beskriva varför gärdsgårdsvirket huggs under vintermånaderna, hur det går till och på vilket sätt det bidrar till ett hållbart slutresultat.

MJK Skogsvard 5 arbetetAtt sätta en gärdsgård är mer än att slå ner störar och binda slanor – det är ett hantverk med djupa rötter i skogen och den svenska hantverkstraditionen. För att en gärdsgård ska kunna ta form ute hos en kund, startar processen långt tidigare, med att se ut och hugga rätt virke. Det Jämtländska företaget MJK Skogsvård är en av våra leverantörer av virke, de förser oss med slanor och stör till gärdsgårdar, senvuxen gran från Norrlands inland. Vi har intervjuat Matti Korhonen som tillsammans med sina medarbetare hugger för fullt innan vintern är slut, eftersom allt virke ska vara vinterhugget.

- Vi jobbar med röjning av skog. Ibland får vi in ett uppdrag där vi ser att det är mycket virke som skulle kunna användas som gärsgårdsvirke, berättar Matti Korhonen. Då frågar markägaren och skogsbolaget om vi får plocka ut det och kommer i sådant fall överens om det. För att säkerställa att virket är av rätt kvalitet sågar vi ner några träd på området, granskar, fotar och gör en bedömning ihop med Jämtgärsgård, fortsätter Matti.

- Själva huggningen av virket tajmar vi in kopplat till den större röjningen, gallringen eller avverkningen. Vi kommer in före själva avverkningsgrupperna och oavsett är det viktigt att just gärdsgårdsvirket tas under september – april, säger han.

Den främsta råvaran för gärdsgårdar är senvuxen gran. Senvuxet virke kännetecknas av täta årsringar, vilket ger träet en högre densitet och gör det mer motståndskraftigt mot röta. Detta virke kommer ofta från orörda skogar där träden har vuxit långsamt på grund av begränsad tillgång till näring och solljus. Tidpunkten för avverkning av träden är avgörande för kvalitet och hållbarhet just när det kommer till gärdsgårdsvirke.

- Att hugga träden under vintermånaderna när de är i "vinterdvala" har flera fördelar, det viktigaste är att trädet tömt sig på vatten under vintern vilket ger en låg fukthalt i virket. Det kortar ner torktiden. Om virket blir liggande för länge finns risk för insektsangrepp av exempelvis granbarkborre, röta och så vidare, därför är det bästa att hugga och ta ut det ur skogen under vintern, berättar Matti. 

- Vi röjer ner stammarna med röjsåg och kvistar av dem för hand med en röjkniv, beskriver Matti. I början testade vi med motorsåg men kvalitén blev så mycket sämre, eftersom man ibland kommer åt stammen med motorsågen så att det blir märken. En röjkniv ser ut som machete, den är smidig att arbeta med och det blir ett hantverksmässigt fint resultat när vi handkvistar virket med den, fortsätter han. 

Eftersom vi använder vinterhugget virke skapas bra förutsättningar för att torka virket. Vi torkar virket i minst ett år för att säkerställa att träet har ”krympt” klart innan det används i gärdsgårdsbygget, något som är särskilt viktigt för stören som är virket som sätts ner i marken. Detta minimerar förändringar i den färdiga konstruktionen och bidrar till en stabil och hållbar gärdsgård.

Genom att kombinera noggrant utvald råvara, avverkning vid rätt tidpunkt, traditionella behandlingsmetoder och ett omsorgsfullt hantverk kan man skapa en gärdsgård som inte bara är vacker utan också hållbar och funktionell för generationer.

MJK Skogsvard 7 närbild MJK Skogsvard skotare MJK Skogsvard trave

Bilder från MJK Skogsvård.

Se våra gärdsgårdar och modeller. 

KOMMENTERA