Att det skulle bli gärdsgård på nytt var självklart för Jan-Åke och hans fru när de skulle sätta ett nytt staket runt sitt hus, men de ville hitta en konstruktion som passade deras behov än bättre. Vi har intervjuat Jan-Åke och vill lyfta ett par faktorer som var viktigt för dem när den nya gärdsgården skulle byggas.
- Den förra gärdsgården vi hade byggde Jämtgärsgård till oss för ca 20 år sedan, berättar Jan-Åke. Den hade åldrats fint men vi ville ändå byta ut den. Dels hade snöröjningen tagit ganska hårt på gärdsgården genom åren, eftersom vår tomt är en av kvarterets hörntomter. Dels attraherades vi av deras nya produkt ”färgad gärdsgård” utan bark, som kunde matcha vårt hus fint.
Hos Jan-Åke och hans fru i Danderyd, norr om Stockholm, byggde Jämtgärsgård sommaren 2017 en bruntjärad gärdsgård av modell Leksand med en tillhörande torpargrind. Att bygga gärdsgården på kantsten tillhör ovanligheterna men blev en riktigt bra lösning här. Kantstenen höjde gärdsgården i dubbel bemärkelse, genom både funktion och design. Funktionsmässigt tillförde stensättningen en ännu tydligare tomtmarkering, avskiljning för exempelvis gräsklippning och snöröjning samt att stenen tillförde en ytterligare hållbarhet till gärdsgården. Design är så klart olika beroende på tycke och smak men ägaren själv tycker att denna lösning designmässigt blev en ytterligare exklusiv känsla.
Ett anläggningsteam gjorde markjobbet och satte kantsten i granit innan Jämtgärsgård påbörjade sitt arbete. Stenarna sattes naturligt i fallhöjd med tomtens lutning och gifte sig fint med gärdsgårdens sluttning. För att montera gärdsgården i stenen borrade Jämtgärsgård i stenen och i stören för att sedan sätta järn däremellan. Syrafasta, rostfria järn användes och eftersom inget trä är nere i marken är det extra hållbart.
- Vi har ett lite ovanligt hus i just dessa kvarter med timrad panel, och den färgade gärdsgården passade oss bra. Det kändes att det blev lite mer finish på helheten, säger Jan-Åke.
Först togs barken bort från gärdsgårdsvirket, det borstades med stålborste för att få fram träets struktur och målades därefter med tjärfärg innan uppsättning.
Inte bara familjen själv har uppskattat gärdesgården, även människor i området har reflekterat över att det är ett vackert inslag i miljön.
- När vi rev den gamla gärdsgården undrade många i kvarteret varför vi hade tagit bort den. Nu sedan den nya står klar har många kommenterar att den är vacker och att helheten med vårt timmerpanelade hus är fint, vilket så klart är roligt. Ett gäng från Japan stannade till och med och fotograferade! avslutar Jan-Åke.