Vi människor har i årtusenden gjort markeringar för våra revir och gärdsgårdar har följt oss sedan...
GÄRDSGÅRD I FJÄLLMILJÖ
Fjällöpning, vandring, cykling, alpina toppturer och skidåkning av olika slag lockar allt fler och trendiga begrepp som ”skogsbadning” och ”hemester” är snackisar. Den svenska naturen ligger i tiden. Allt fler upptäcker eller utforskar mer av den svenska fjällvärlden som besökare samtidigt som många även gör aktiva val, ändrar livsstil och bosätter sig i fjällmiljö.
– Vi lever i en tid då allt fler uppskattar en hälsosam livsstil och vill ägna sin semester åt äventyr, men också vill ta en paus ifrån vardagens brus för att hitta lugnet och tystnaden och fylla på med ny energi, säger Magnus Ling, generalsekreterare på Svenska Turistföreningen i en artikel på STF.se
Många investerar även i ett eget boende. Statistik från www.maklarstatistik.se att bostadsmarknaden är het i många fjällregioner och mängden nyproduktion riktigt hög.
På Jämtgärsgård har vi många kunder i fjällvärlden som tycker att gärdsgård som staket känns rätt, av olika anledningar. I fritidshusområden är ytorna ofta öppna och man kan känna behov av att avgränsa mellan tomter eller markera upp för att öka integriteten. En annan anledning kan vara att hålla vilda djur ute, som renar eller älgar.
Används huset eller stugan som fritidsbostad är ofta underhållsperspektivet en viktig faktor i val av material och behandlingsmetoder. Att spendera tid på sitt fritidsställe ska förknippas med ledighet och så lite fastighetsunderhåll som möjligt. Gärdsgården som staket passar in bra i det dels på grund av att den är i princip underhållsfri, dels tack vare den långa hållbarheten, dels på grund av att den åldras vackert och blir finare ju mer väderbiten den blir. Gärdsgården bidrar även med en genuin känsla något som kan upplevas extra värdefullt i nyproducerade områden. Som exempelvis i detta nyproducerade område i Åre.
En epok inom material och arkitektur som vi är inne i är att visa träet som råvara, det genuina och ursprungliga. Vi på Jämtgärsgård var nyfikna på hur staket i allmänhet och gärdsgård i synnerhet kommer in i denna utveckling och bjöd in en arkitekt till samtal. Läs gärna mer om det i vår blogg ”En arkitekts syn på trender, råvara och uterum”.
KOMMENTERA