Åre Naturtomter och Trädgård fick genom en kund, förslag på att använda naturliga ”skogsmattor” som markbeklädnad på nybyggartomter i fjällvärlden, det visade sig på många sätt vara en riktigt spännande lösning – idag är den verksamheten en de största delarna i företaget. Sedan en tid tillbaka samarbetar Åre Naturtomter och Trädgård med Jämtgärsgård då symbiosen av våra produkter skapar en dynamisk och fin helhet.
När en trädgård eller tomt ska anläggas från scratch är det viktigt att utgå från platsen och vilken helhetskänsla som eftersträvas. Carola och Mikael Norqvist driver sedan 2016 företag i Åre med fokus på trädgård och anläggning, Åre Naturtomter och Trädgård.
- Vi såg behovet av att hitta bra lösningar på alla nybyggartomter i Åredalen med omnejd där vi är verksamma, berättar Mikael Nordqvist. När ett hus står klart är det oftast kalt och kargt. Det är inte alltid man vill anlägga en gräsmatta och vi fick genom en kund höra om ”skogsmattan”, ett naturligt fältskikt som används för markbeklädnad. Det är ett ytskikt med mossa, ljung, blåbärsris, lingonris mm som skärs bort innan avverkning av skog. Det är ett naturligt, vackert och underhållsfritt sätt att anlägga en tomt när man vill efterlikna skogsterräng, perfekt för fjällmiljön.
Ytskiktet eller Fältskikt som det heter inom botaniken, är den del av markens vegetation som består av ris, örter, gräs, halvgräs, ormbunkar samt fräken- och lummerväxter, där även småplantor av träd och buskar räknas in. Ur ett cirkulärt perspektiv kan man säga att genom att ta tillvara ytskiktet ”räddas” skogsmattan från att bli sönderkörd vid en avverkning. Du räddar den och flyttar den till en annan geografisk plats för att slå rot på nytt. Fint, tycker vi på Jämtgärsgård som på liknande sätt tillvaratar den exklusiva råvara som gärdsgårdsvirket är, från skogen innan avverkning, som ofta annars går till spillo.
- Rötterna i ”skogsmattan” växer åt sidan vilket gör det enkelt att skära bort utan att skada rötterna, ca 1m 2bitar skärs ut och lastas på pall som är det sättet vi köper skogsmattorna, beskriver Mikael.
- Vårt jobb med själva markanläggningen är att göra planeringen och förarbetet. Markarbetet är ofta lite ”väl prydligt”, vi stökar till lite med stenar, träd osv för att efterlikna naturen så mycket som möjligt och bygga upp skugga. När det kommer till grunden gör vi en spärr för ogräs och förbereder med jord som skogsmattorna trivs bäst i. En fördel som uppskattas är att det inte är någon uppväxtperiod utan mattan är klar direkt, en annan är att ytan är grön direkt på våren då snön smälter, lyfter Mikael.
Mikael och Carola tar hela greppet med planering och rekommendation vid anläggning av en trädgård, markbeklädnad, växter, träd, gångstråk, passager, staket och olika typer av avgränsare. De blandar naturmaterial som smakfullt bidrar till såväl dynamik som harmoni.
- Husets trä och färgsättning, sten, trä, skogsmattorna, det blir dynamiskt och levande, beskriver Mikael. Det som är bra med gärdsgård så får man en naturlig gräns och till viss del insynsskydd, du vilar ögonen på gärdsgården… ett härligt sätt att markera och få in en avgränsare som känns naturlig, genuin och ombonad - inget prefabricerat utan unikt för det enskilda objektet och platsen.
- Vi startade ett samarbete med Jämtgärsgård under 2022, berättar Mikael, med deras produkt blir det så himla fint! De har ett otroligt hantverk och som inte bara lyfter vår produkt utan hela fastigheten och även omgivningen. Från ena dagen till den andra såg vi vilken skillnad det blev för helheten och när ett objekt står klart ser man verkligen hantverket, riktigt härligt. Vi hoppas få göra många gemensamma projekt framöver, avslutar Mikael.