När inlandsisen drar sig undan och klimatet blir varmare befolkas våra breddgrader. När människor...
7 MYTER & FOLKSÄGNER OM GÄRDSGÅRD
Genom åren har vi på Jämtgärsgård samlat på oss otaligt antal myter och sägner kopplat till gärdsgården. Vissa berättade för oss mun mot mun och andra nedskrivna. Alla dessa myter och sägner sammantagna bidrar faktiskt till varför många av våra kunder väljer gärdsgård som staket. Berättelserna ger gärdsgården en djupare betydelse och anknytning till vårt nordiska kulturarv.
MIDSOMMAR
Gå ut i midsommarnatten, klättra över sju gärdsgårdar, plocka sju sorters blommor och lägg under din huvudkudde. Den du drömmer om blir din tilltänkte – den du ska gifta dig med. Så låter en av många sägner kring gärdsgården som staket, sägner som hållits vid liv i hundratals år. I bondesamhällets folktro var just midsommarnatten en viktig tidpunkt och är det som många än idag förknippar med gärdsgård när det kommer till sägner.
Midsommarnatten ansågs vara magisk, då naturen fylldes av övernaturliga krafter. Gränsen mellan människornas värld och det övernaturliga troddes vara tunnare än vanligt denna natt och det finns många berättelser om fantastiska saker som sades kunna hända.
Populärhistoria.se skriver om ”Blommor under kudden”
Kärleksspådomar var säkert mestadels lekfulla sysselsättningar, men det fanns ändå ett uns av allvar i dem. En form av midsommarmagi finns fortfarande kvar i dag: att plocka blommor att lägga under kudden för att drömma om den man ska gifta sig med. Blommorna skulle enligt traditionen plockas under tystnad – bröts den var även magin bruten. Just tystnad är ett vanligt inslag i bondesamhällets magiska tänkande, en markering av att det är en rit som utförs.
Antalet blommor som plockades varierar, men de vanligaste antalen är sju eller nio. Ojämna tal uppfattas som magiska i många kulturer, kanske för att människor ser jämna tal som mer harmoniska och därmed mer »normala». Ibland säger också traditionen att den som spår ska klättra över lika många gärdsgårdar som hon plockar blommor. Detta kan ses som en symbolisk gränsöverskridning mellan den vanliga världen och det övernaturliga.
fem ANDRA MYTER & SÄGNER
- Förr var det otänkbart att flytta en gärdsgård, då kunde det hända hemska saker.
- Om vidjan hade granruskan kvar skulle den sitta på utsidan för att hålla ”de övernaturliga” borta, så att de inte tjuv-mjölkade korna.
- Att omgärda sitt hem med en gärdesgård ansågs ge lycka och välgång i livet.
- Man får aldrig bära någon bössa på axel när man kliver över en gärdesgård, då bliver hon själv skämd.
- Man får aldrig krypa igenom någon gärdesgård eller ”ler” med bössan.
Bild från fäbodvallen Östnårsbuan i Hackås, Jämtland.
och en BERÄTTELSE FRÅN BYGDEN...
Inom kategorin Folklore beskriver skribenterna på sidan ”Bolum och socknarna runt Hornborgasjön” sagor och berättelser från bygden. Skogsväsen, spöktro blandas med trollmjölk och lyktegubbar. Där lyfts berättelsen Onda ögon där gärdsgården spelar en roll.
Onda ögon
Om någon såg på några djur med missund (avundsjuka eller onda ögon) blevo de ’förvända’. Detta yttrade sig på så sätt, att djuren började avtyna, bli modstulna och själväta sig. Detta kunde dock botas om man kunde få reda på eller visste vem den missunnsamme eller med sådana ”onda” ögon behäftade var. Man hade då endast att stjäla något från denne och ge djuret eller djuren i deras foder: en näsduk eller annat som tillhörde den misstänkte var nog. En för några år sedan död gumma på Billingen botade sina kycklingar, som förvänts’ av en annan gumma och strax efter det denna avlägsnat sig började själväta sig, genom att skrapa till sig en handfull spånor från en stätt i samma gummas gärdesgård.
// Bill 1927
Fäbodvallar är en av få platser där gärdsgården fyllde en tydlig funktion och som fortfarande idag finns kvar, de knyter på sätt och vis ihop dåtid med samtid för gärdsgården. Läs gärna vår blogg "Gärdsgårdens funktion på fäbodvallen, ett kulturarv". Viljan att bevara och föra kulturarvet lever vidare i allra högsta grad och idag används gärdsgård som staket både i historiska miljöer och i nybyggda villakvarter.
KÄLLOR
https://popularhistoria.se/vardagsliv/traditioner/den-svenska-midsommartraditionen
https://www.lannas.se/Svartkonst-och-saegner-fraan-Laennaes.htm
http://www.bjellum.se/9hjilmer/80Folklore/Hjilmer/hj_folklore.htm
KOMMENTERA